Miljøsertifiseringer i grafisk bransje
I grafisk bransje spiller miljøsertifiseringer en viktig rolle for å sikre bærekraftig drift og miljøvennlig produksjon. Samtidig skaper sertifiseringer økt miljøbevissthet, økt stolthet og økt engasjement blant medarbeidere. Men hva betyr sertifiseringene og merkene vi ser fremhevet på "alles" bærekraftssider? Vi tar en rask titt på noen av de og hva de innebærer.
Miljøfyrtårn
Miljøfyrtårn er en anerkjent norsk miljøsertifisering som hjelper virksomheter å drive mer miljøvennlig. For grafiske produksjonsbedrifter som oss innebærer en Miljøfyrtårn-sertifisering følgende:
- Gjennomføring av en grundig miljøkartlegging
- Implementering av tiltak for å oppfylle bransjespesifikke kriterier
- Kontinuerlig arbeid med å redusere miljøpåvirkning
- Årlig miljørapportering
- Regelmessig re-sertifisering
Miljøfyrtårn-sertifiserte trykkerier viser at de tar aktivt ansvar for å minimere sin miljøpåvirkning gjennom systematisk arbeid og dokumentasjon. Sertifiseringen dokumenterer at man har etablert et miljøledelsessystem og oppfyller strenge kriterier innen avfall/ombruk, energi, innkjøp, transport og arbeidsmiljø. I tillegg stilles det krav til forankring og målrettet forbedringsarbeid.
ISO 9001
ISO 9001 er en internasjonal standard for kvalitetsstyringssystemer. Selv om den ikke er spesifikt rettet mot miljø, bidrar en ISO-sertifisering indirekte til bærekraftig drift gjennom:
- Økt produktivitet og effektivitet
- Reduksjon av svinn
- Forbedret kundetilfredshet
- Kontinuerlig forbedring av prosesser
En ISO 9001-sertifisering innebærer en systematisk tilnærming til kvalitetsledelse, som ofte resulterer i mer ressurseffektiv drift.
Hva er forskjellen på ISO 9001 og 14001?
ISO 9001 og ISO 14001 er begge internasjonale standarder for ledelsessystemer, men de har ulike fokusområder. Mens ISO 9001 handler om å levere konsistent kvalitet, fokuserer ISO 14001 på å redusere bedriftens belastning på miljøet. Begge standardene deler en lignende struktur og flere felles krav, som dokumentstyring, intern revisjon og ledelsens gjennomgang, men de anvendes på ulike aspekter av virksomheten.
ISO 9001 fokuserer på kvalitetsstyring og har som mål å:
- Møte krav til kvalitet og kundetilfredshet
- Forbedre produktivitet og effektivitet
- Redusere svinn
- Sikre kontinuerlig forbedring av prosesser
ISO 14001 er rettet mot miljøstyring og har som mål å:
- Redusere organisasjonens negative miljøpåvirkninger
- Oppfylle juridiske miljøkrav
- Forbedre miljøprestasjoner
- Etablere prosesser for å minimere utslipp og miljøpåvirkning
Trykt i Norge
Trykt i Norge er et kvalitetsstempel for norske trykkerier som er medlemmer av NHOs Grafisk Bransjeforening. Når du bestiller trykksaker hos en medlemsaktør vet du at får kortreiste trykksaker som støtter lokalt næringsliv og reduserer transportutslipp. Merket symboliserer også stoltheten ved å produsere og benytte norsk kvalitetstrykk.
Svanemerket
Svanemerket, det offisielle nordiske miljømerket, ble lansert i 1989 av Nordisk ministerråd. Merket gir oss forbrukere og innkjøpere pålitelig informasjon om produkters miljøpåvirkning.
Svanemerkede grafiske virksomheter må tilfredsstille strenge krav til miljø og helse. Sertifiseringen stiller obligatoriske standarder for materialer som trykkfarger, folier, lakk, lim, toner og blekk. Tilnærmingen er helhetlig og vurderer et produkts totale miljøpåvirkning gjennom hele dets livssyklus - fra råvareutvinning til avhending. Dette inkluderer vurderinger av energiforbruk, kjemikaliebruk, utslipp og avfallshåndtering. Ved å velge svanemerkede produkter bidrar man aktivt til mer bærekraftige produksjonsmetoder.
Grønt Punkt
Grønt punkt er et retursystem for emballasje. Alle bedrifter som produserer eller importerer emballerte varer, og som setter mer enn 1.000 kilo av en emballasjetype på markedet, må delta i en godkjent returordning for emballasje.
Grønt Punkt Norge jobber for å redusere miljøproblemer fra emballasjeavfall ved å sikre materialgjenvinning, motivere til emballasjeoptimering og avfallsforebygging og øke ombruk.
EcoVadis
EcoVadis er et ledende globalt sertifiseringsorgan som vurderer bedrifters bærekraftprestasjoner. Grunnlagt i 2007 i Paris, har EcoVadis utviklet seg til å bli en anerkjent standard for evaluering av selskapers innsats innen samfunnsansvar og bærekraft.
EcoVadis-vurderingen dekker fire hovedområder; miljø, arbeidsforhold og menneskerettigheter, etikk og bærekraftige anskaffelser.
Sertifiseringsprosessen innebærer en grundig evaluering og bedrifter tildeles en poengsum på opptil 100 poeng, som bestemmer hvilken medalje de mottar: bronse, sølv, gull eller platina.
Betydningen av miljøsertifiseringer og medlemskap
Miljøsertifiseringer og merker i grafisk bransje har flere viktige funksjoner:
- De gir oss som grafisk aktør en strukturert tilnærming til miljøarbeid og kvalitetsstyring
- De bidrar til at vi kan jobbe med å redusere bransjens miljøpåvirkning gjennom konkrete tiltak
- De skaper transparens og tillit i markedet ved at en uavhengig tredjepart verifiserer miljøinnsatsen hos den enkelte bedrift.
For deg som kunde betyr det at du kan være trygg på at sertifiserte trykkerier arbeider systematisk med miljø og kvalitet. Dette kan være relevant informasjon ved valg av leverandør, spesielt hvis organisasjonen du jobber i vektlegger bærekraft i egen virksomhet.
Miljøsertifiseringer er et verktøy for å redusere negativ miljøpåvirkning, men også en driver for innovasjon og effektivisering. Ved å sette fokus på ressursbruk og prosessforbedring, bidrar de til en mer bærekraftig og fremtidsrettet grafisk bransje.
Sertifiseringsprosesser er ressurskrevende arbeid som krever betydelig tid, innsats og ofte omfattende endringer i rutiner og prosesser. I MAKE!Graphics jobber vi målrettet med større sertifiseringsprosjekter, men vi mener det er like viktig å fokusere på de små, daglige tiltakene som ikke krever omfattende omlegginger. Det er summen av alle små og store handlinger som til slutt utgjør en reell forskjell.
Vi tror på at hver lille endring teller. Enten det er å slå av lyset når vi forlater et rom, velge miljøvennlige materialer der det er mulig, eller optimalisere våre daglige rutiner for å redusere svinn - alle disse små skrittene bidrar til vår overordnede miljøinnsats. Ved å kombinere langsiktige sertifiseringsmål med umiddelbare, praktiske tiltak, skaper vi en helhetlig tilnærming til bærekraft i hele vår virksomhet.